Home - The Sound of the Cités

The Sound of the Cités

De weerklank van Genkse wijken … in een ringtone

Samen met jongeren van de Genkse wijken Waterschei, Winterslag, Genk-Zuid, Zwartberg en Sledderlo, gingen we op zoek naar de muzikale identiteit van hun wijk met als doel: een ringtone als weerklank van hun wijk.

In samenwerking met
Met de steun van

Hoe klinkt Waterschei? En Zwartberg? Of Sledderlo? Iedereen Genkt. Maar hoe sterk Genk als merk de laatste jaren ook is geworden, Genkenaren voelen zich voor alles de bewoner van ‘hun’ wijk. Hier heeft iedere wijk een eigen identiteit. En dat merk je. Jongeren uiten het in hun typische citétaaltje, hun muziek, hun doen en laten. The Sound of the Cités wil die eigenheid linken aan die van de overkoepelende stad.

The Sound of the Cités

In nauwe samenwerking met Jeugdwelzijnswerk Gigos, ging Anti.Anti. de voorbije maanden op zoek naar een vijftal creatieve jongeren per wijk. De jongste deelnemer is er 10, de minst jonge 20. Van 30 oktober tot en met 3 november gaan zij samen op zoek naar de sound van hun wijk. Via hiphop, poëzie, klassieke muziek – of misschien wel iets helemaal anders – proberen ze de uniciteit van hun wijk in klanken te vatten. En daarna, samen met producer Floris Schrama, te vertalen naar een eigen ringtone. Maar voor ze zich met al hun creatieve inspiratie terugtrekken in de muziekstudio, nemen ze Floris mee op sleeptouw door hun wijk.

Jongeren spelen dé hoofdrol in dit project. Daarnaast is er ook een bijzondere rol weggelegd voor Gianluca Nobile, ook wel gekend als Don Luca. Hij werkt niet alleen als jeugdwelzijnswerker maar wordt ook de peetvader en ambassadeur van de Genkse hiphop-scene genoemd. De ideale schakel tussen welzijnswerking en jongeren dus.

Het resultaat van hun creatieve zoektocht, een eigen ringtone voor hun wijk, stellen we op zaterdag 25 november aan je voor in Rondpunt 26. Daarna kan je de ringtone van iedere wijk downloaden, en vervolgens verspreiden door de stad, het land, …

Gigos

Jeugdwelzijnswerking Gigos richt zich naar alle kinderen en jongeren uit de Genkse wijken. Ze hebben daarbij bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren die niet dezelfde kansen krijgen als andere kinderen en jongeren of die het moeilijker hebben die kansen te krijgen waar ze nood aan hebben.

Volg het hele verhaal op     

Maak kennis met de wijken

Deze Gigos-kanjers gaan Genk goed doen klinken

De producer

Floris Schrama is muzikant, kunstenaar, vormgever, ... Anti.Anti. heeft voor deze duivel-doet-al uit Nederland gekozen omdat hij ook projectmatig werkt.

Zo is zijn laatste plaat geïnspireerd op het leven in zijn vaders serre. Maar of je hem nu in de serre van zijn vader of elders betrapt, zijn projecten overstijgen altijd het louter muzikale. Bovendien is hij een echte taalfanaat waardoor de link met de citétaal snel gelegd is.

En … - en dat vinden we misschien nog wel het belangrijkste - we durven er ons hoofd om verwedden dat hij als geen ander de onbekende creatieve kronkels van alle jongeren zal wakker schudden. Het resultaat is daardoor voor jou even onvoorspelbaar als voor ons.

5 Genkse wijken, 5 unieke ringtones

Gemaakt door vies veel creatief volk. Vijf bommen van ringtones die écht laten horen waar de wijk om gaat. En gratis, 'kzegma!

Download jouw ringtone hier en toon met je telefoon van welke wijk je bent!

De ringtones zijn gratis te downloaden en vrij te gebruiken! Behalve natuurlijk voor commerciële doeleinden... © 2017 Anti.Anti. vzw

Hoe krijg je de ringtone op je telefoon? Check hier onze handleidingen.

iOS - Android via laptop - Android rechtstreeks

Het Geluid van Genk-zuid (termien)

Volgens Floris

"Illias en Tarik dagen uit. Het liefst de hele dag door. (We hebben zelfs ‘gekropen', maar dat terzijde.) Altijd buiten. Voetbal. Stoeien. Altijd testen hoe ver je kunt gaan. Onafscheidelijk die twee."

 Ringtone voor iOS

Ringtone voor Android

Het Geluid van Sledderlo

Volgens Floris

"De meisjes, met al hun enthousiasme!! Ze hadden een parcours voor ons bedacht met opdrachten..! Een week voor onze ontmoeting hadden ze al een liedje opgenomen bij Gianluca, waarin hun tomeloze enthousiasme goed naar voren kwam. We besloten dit liedje te gebruiken als basis. En overal die rolluiken."

Ringtone voor iOS

Ringtone voor Android

Het Geluid van Waterschei

Volgens Floris

"Wakker worden Waterschei! Het duurt even voordat we compleet zijn, maar dan heb je ook wat. Een hechte buurt, een hechte gemeenschap (de buurt roept u terug!). Met eigen herkenbare ijkpunten. Hoge bomen, veel bladeren, een alsmaar repeterende sirene. En Ipi."

Ringtone voor iOS

Ringtone voor Android

Het Geluid van Winterslag

Volgens Floris

"Auto’s, toeters, lange rechte wegen, een mijn en een doolhof van metaal en een doolhof van straatjes. Adam, Ferhat, Hamza en Ibrahim nemen ons mee door wijk 1, 2 en 4 van winterslag. Wijk 3 is er nooit van gekomen. Een mooi gegeven om te gebruiken in de compositie. Evenals het constante gekibbel. Maar... uitdagen is slaag krijgen!"

Ringtone voor iOS

Ringtone voor Android

Het Geluid van Zwartberg

Volgens Floris

"De langste wandeling. Een avondwandeling. De grootste kerk. De grootste rotonde. De langste rechte weg. De langste rechte muur. Enzovoorts. Zwartberg was ruimte. En alles in Zwartberg lijkt z’n eigen ruimte te hebben."

Ringtone voor iOS

Ringtone voor Android

Kalender

Startmoment The Sound of the Cités bij Jeugdhuis TNT

Zondag 29.10.2017

Startmoment The Sound of the Cités

Kick-off van de productieweek met hapjes (stokskes) en een drankje, een gezellige ontmoeting tussen alle deelnemers

Zondag 29 oktober 2017 om 19u00
bij Jeugdhuis TNT, Melbergstraat 3, Genk

Productieweek van The Sound of the Cités in de Gigos studio

Maandag 30/10 t.e.m. vrijdag 3/11

Productieweek

Team #thesoundofthecites duikt samen met Floris Schrama en Don Luca de studio in. Samen gaan ze op zoek naar het geluid van hun wijk, met als resultaat 1 ringtone per wijk!

Anti.Anti. presenteert optreden Floris Schrama bij George and the Bear in Genk

Vrijdag 03.11.2017

Optreden Floris Schrama

Anti.Anti. presenteert n.a.v. The Sound of the Cités
FLORIS SCHRAMA (Het Gloren, NL) - Semi-solo & semi-akoestisch

Vrijdag 3 november 2017 om 19u00
bij George and the Bear, Vennestraat 353, Winterslag, Genk
Inkom GRATIS!

Bekijk de foto's

Het Geluid van de Cités - Feestelijke lancering op zaterdag 25.11

Zaterdag 25.11.2017

Het Geluid van de cités

De feestelijke lancering van onze Genkse ringtones!
Zaterdag 25 november 2017 vanaf 19:00.
JH Ginsert @ Rondpunt 26, Genk

Programma:
19:00 – Officiële lancering met deelnemers en partners
20:00 – Afterparty, iedereen welkom!

Naar het event